Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Urológiai megbetegedések képes leírás - Urológia - kórházak, betegségek és gyógymódok.tlap.hu
részletek »

Urológiai megbetegedések - Urológia - kórházak, betegségek és gyógymódok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: urologus.tlap.hu » Urológiai megbetegedések
Keresés
Találatok száma - 8 db
Felnőttkori fitymaszűkölet

Felnőttkori fitymaszűkölet

Most néhány részben beszéljünk a közösülést nehezítő, ill. lehetetlenné tevő tényezőkről. Ezek egyike a felnőttkori fitymaszűkület, ami lehet veleszületett és szerzett. Enyhébb esetben a bőr a makkról még visszahúzható, de igen feszes, és gyakran heges gyűrű szorítja el a makkot. Ez fájdalmas, gyakran a feszülés miatt a bőr elrepedezik, visszatérő gyulladások forrása. Ennél súlyosabb, amikor a bőr olyan szűk, hogy nem húzódik a makk mögé. Extrém esetben a tűszúrásnyira beszűkült bőr nyílásán a vizelet is nehezen távozik. A szűkület miatt a fityma alatt felgyülemlő váladék állandó gyulladást tart fenn, de un. fitymakövek is ki- alakulnak. Az elhanyagolt eseteknek következménye a sokszorosan gyakrabban előforduló pénisz ill. fitymarák. (...)

Fitymaszűkölet gyermekeknél

Fitymaszűkölet gyermekeknél

Fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha a fityma bőre a makkról nem húzható vissza. Mivel a valódi szűkület csak műtéttel gyógyítható, ettől el kell különíteni az egyszerű letapadást, amely pelenkás korban még normális, és később magától vagy segítséggel oldódó, de műtétet semmiképpen sem igénylő jelenség.

Heveny hólyaggyulladás (felfázás)

Heveny hólyaggyulladás (felfázás)

Köznyelvben gyakran felfázásnak hívják a heveny húgyhólyag-gyulladást, mely a vizelésnél jelentkező kellemetlenségei, jellegzetes tünetei alapján a beteg által is könnyen felismerhető. A heveny, nem komplikált húgyhólyag-gyulladás szinte kizárólag nőknél fordul elő. Ezekben az esetekben a megbetegedés nem társul az alsó húgyutak kóros anatómiai, vagy élettani rendellenességével. A betegség leggyakrabban a végbél körüli kórokozók gátra, majd a külső húgycsőnyílásba kerülésével, onnan felszállva a húgycsőbe és húgyhólyagba jutásával alakul ki. Nőknél a rövid húgycső fokozza a gyulladás kialakulásának veszélyét. A betegség kialakulásának legnagyobb valószínűsége nemi érintkezés során van, amikor a hüvely normálisan savas vegyhatásának megváltozása táptalaja lesz a kórokozók hüvelybe és húgycsőbe való elszaporodásának.

Húgyhólyag gyulladás

Húgyhólyag gyulladás

A betegség nőkben gyakori, különösen a fogamzóképes években. Ennek több oka van - a húgycső rövid és közel van a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz, ahol gyakran vannak jelen baktériumok. A szexuális kapcsolat is szerepet játszik, mivel a közösülés sérüléseket okozhat a húgycsőben, valamint a baktériumok felhúzódhatnak a húgyhólyagba. A terhes nők különösen veszélyeztetettek, mert már a terhesség maga is akadályozhatja a húgyhólyag kiürítését. A betegség férfiaknál ritkábban fordul elő. Náluk általában a húgycső gyulladásával kezdődik, ami később a prosztatára, majd a húgyhólyagra terjed át. Az ismétlődő húgyhólyaggyulladásért leggyakrabban a prosztata tartós bakteriális fertőzése felelős. Antibiotikumokkal a húgyhólyagban található baktériumok gyorsan elpusztíthatók, a legtöbb szer azonban nem képes annyira behatolni a prosztatába, hogy meggyógyítsa az ott fennálló fertőzést. Következésképpen a gyógyszeres terápia végeztével a prosztatában található baktériumok gyakran újra megfertőzik a húgyhólyagot. Katéter vagy más, műtét folyamán használt eszköz szintén megbetegedést okozhat, ha baktériumokat juttat a húgyhólyagba.

Inkontinencia

Inkontinencia

Az inkontinencia teljes téma körét bemutató oldal, különös tekintettel az időseket, nőket és gyermekeket érintő inkontinenciáról. Olvashatunk az inkontinencia kialakulásának okairól, a megelőzésről, és a kezelés módjairól. Nagyon hasznos oldal.

Potenciazavar

Potenciazavar

A potenciazavarok kialakulásának többféle oka lehet. Többek között pszichés és hormonális oka, vagy gyógyszeres mellékhatás is. Ennek részleteiről olvashat cikkünkben. 'A pszichés eredetű potenciazavarok - a szakemberek megítélése szerint - a rendeléseken jelentkező páciensek alig valamivel több mint l5 százalékát érintik. Ezt a számot nemzetközi adatok is alátámasztják. Az állapotot huzamosabb ideig fennálló szervi okhoz is társulhat. Lehet a partnertől független, és lehet a partnerhez kötött. (...)'

Prosztata betegségek

Prosztata betegségek

Napjainkban a prosztata betegségek népbetegségnek számítanak Magyarországon. Évente közel négyszáz ezer férfi szorul kezelésre. A probléma nagyságát jelzi, hogy a 30-40 éves férfiak 10-15 százalékát, az 50 év felettiek felét, a 70 évnél idősebbek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti az elváltozás. A probléma kezelhető korai diagnosztikával, és a megfelelő megoldás megtalálásával. A folyamatosan frissülő oldalon bőséges információt találhat a betegségekről, az alternatív és hagyományos szűrési és gyógyítási lehetőségekről, valamint a megelőzés módjairól. Az oldalon friss híreket találhat a prosztata világából.

Vesekő

Vesekő

A cikk a vesekövességet mutatja be. 'A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet. A vesék átszűrik és tisztítják a vért, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. A vesék ugyanakkor a szervezet számára fontos anyagokat nem választják ki. Ezen egyensúly felborulása esetén a vizelet túltelítetté válik, és apró kristályok megjelenéséhez vezet, amelyek nem tudnak feloldódni a vízben.'

Tuti menü